Radio Langelands historie
Radio Langeland er – så vidt vi ved – landets næstældste lokalradio med over 30 år på bagen.
Radio Langeland fik sin begyndelse i 1989 da en flok unge mennesker anført af Søren Maansson, Peter Larsen og Henrik Dam Hansen fik den ide – i samarbejde med daværende ungdomsskole leder Arne Boesgaard – at der på Langeland også skulle være en lokal radiostation.
Kommunen blev søgt om penge, der blev søgt sende tilladelse, og Radio Langeland var en realitet og sendte første gang lørdag den 30. december 1989.
Det var ikke uden sværdslag at man kom i luften på denne dato, men ved en god portion vilje og stædighed lykkedes det, og den dag i dag sender vi endnu.
De første år sendte radioen kun om lørdagen, men senere hen fik man koblet søndagen på, og for ikke så mange år tilbage fik man også fredagen med.
De første år bar radioen naturligt nok præg af, at det var en flok unge mennesker der drev radioen, hvilket afspejlede sig i musiksmagen og ikke mindst programmerne.
De unge mennesker formåede ret hurtigt at give sendefladen et professionelt tilsnit, og det blev til programmer som sport og musik med live reportager fra fodboldens langelandske lokalopgør, festival radio med interviews med kendte musikere der i starten af 90´erne optrådte på Langelandsfestivalen.
Det var også sjov og ballade mellem unge mennesker, der skabte et ungdomsmiljø omkring radioen og hinanden.
Faktisk fra starten af begyndte man salg af reklamer for at radioen kunne finansieres, og der findes ikke mange af de forretningsdrivende fra Rudkøbing by, der ikke har været sponsorer og annoncører igennem årene.
Op igennem 00´erne har radioen haft det svært – internettet holdt for alvor sit indtog – og dermed adgangen til forskellig musik, radiostationer på nettet, og i det hele taget en konkurrence/udvikling af hele mediebilledet gjorde det svært for mange lokalradioer.
En stor del kommercielle lokalradioer holdt også deres indtog på Fyn, og det har betydet at kampen om reklamesalg blev svær, idet de kommercielle radioer udnytter deres sendefrekvenser hele ugen, og dermed er en langt bedre platform for annoncering end en lokal radio, som kun sender i weekenderne.
Derfor har Radio Langeland de senere år udelukkende levet af velvillige medlemmers indløsning af det årlige medlemskort, samt et statsligt tilskud der gives til ikke kommercielle lokalradioer, som så til gengæld betyder at man ikke må have noget salg af reklamer.
Denne kombination af medlemmer og et statsligt tilskud betyder at Radio Langeland fortsat eksisterer, og det har også betydet at vi er vendt tilbage til vores ”rødder” – nemlig det at vi laver radio for langelænderne, det er vi gode til, og det vil vi fortsætte med.
Vi prøver hele tiden at følge den vej som samfundet går, da vi tror på at det er vejen til at der fortsat er brug for Radio Langeland.
Bl.a. derfor sender vi nu også via internettet, og vi kan se på lytter statistikkerne, at vi også har lyttere andre steder i landet, og sågar i udlandet.
Mvh
Radio Langeland